Het advies van de overheid is om zoveel mogelijk thuis te werken. Hoe het er nu naar uitziet zit daar nog geen einddatum aan vast. Steeds meer werkgevers stellen zich dan ook de vraag wat ze nu wel en niet verplicht zijn, zoals bijvoorbeeld het verstrekken van een thuiswerkvergoeding of het wel of niet voortzetten van de reiskostenvergoeding.
Geschikte thuiswerkplek
Volgens de Arbowet is een werkgever verplicht om te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden. Er moet een veilige en gezonde ingerichte thuiswerkplek zijn. De werkruimte is zo ingericht dat de werknemer zoveel mogelijk zittend en op een ergonomisch verantwoorde manier zijn werk kan doen. Er moet ook goede verlichting aanwezig zijn. Wordt dit niet gedaan, dan kan de werknemer gezondheidsklachten krijgen. Mochten er hierdoor extra kosten gemaakt worden, dan zouden deze niet ten laste van de werknemer mogen komen. Wanneer thuiswerken niet mogelijk is, dan moet de werkgever zorgen voor een geschikte werksituatie op kantoor die voldoet aan de richtlijnen van het RIVM.
Kosten van thuiswerken
Nu veel mensen thuiswerken, worden er ook extra kosten gemaakt. Denk hierbij aan koffie of thee, toiletpapier, gas, water en elektriciteit. Het Nibud maakte hier een kostenberekening van en kwam op € 2,- per dag uit. Voor een vijfdaagse werkweek bedraagt dit € 43,30 per maand. Op jaarbasis zijn dat al grote bedragen en de vraag is nu of deze kosten in rekeningen moeten worden gebracht bij de werkgever.
Thuiswerkvergoeding
Als werkgever ben je niet verplicht om een thuiswerkvergoeding te geven, deze worden immers belast voor de loonheffing. Indien je toch een vergoeding wilt geven word je gewezen op de vrije ruimte. De vrije ruimte houdt in dat je jaarlijks 1,7 procent van de totale fiscale loonsom (< 400.000 euro) kunt gebruiken voor onbelaste vergoedingen, verstrekkingen of terbeschikkingstellingen aan de werknemers. Komt de fiscale loonsom boven dit bedrag, dan is de vrije ruimte voor het meerdere 1,2 procent. Vanwege de coronacrisis is de vrije ruimte in 2020 voor de eerste 400.000 euro eenmalig verhoogd naar 3 procent. Er kan dus via deze weg alleen nog een thuiswerkvergoeding gegeven worden als er nog vrije ruimte over is.
Reiskostenvergoeding
Tenslotte hebben veel werkgevers afspraken gemaakt over een reiskostenvergoeding. Dit zijn werkgevers niet verplicht. Ondanks dat werknemers nu niet meer naar het werk reizen, heeft de overheid besloten dat werkgevers de belastingvrije reiskostenvergoeding mogen blijven geven.
Heb je nu vragen over het afspreken van een thuiswerkbeleid in combinatie met een thuiswerkvergoeding en wil je bijvoorbeeld de reiskostenvergoeding stopzetten ter compensatie? Neem dan contact op met Zuiver Juridisch via 043 – 343 2607 of info@zuiverjuridisch.nl
Bronnen: