Stel dat een van je werknemers op vakantie gaat naar het buitenland en na terugkomst twee weken in thuisquarantaine moet. Ben je als werkgever dan verplicht het loon door te betalen? Voor de beantwoording van die vraag moeten de volgende situaties worden onderscheiden:
– Het reisadvies wijzigt tijdens het verblijf: gaat het reisadvies tijdens het verblijf terug van groen of geel naar oranje of rood, dan krijgt de reiziger het dringende advies om na terugkomst tien dagen in thuisquarantaine te gaan. In deze situatie ben je als werkgever
verplicht het loon door te betalen gedurende de periode dat de werknemer niet naar het werk kan komen. Wellicht is voor bepaalde functies thuiswerken dan een goed alternatief.
– Bewust reizen naar een gebied of land met code oranje of rood: in deze situatie heeft de werknemer tijdens de periode van thuisquarantaine in principe geen recht op loon. Hier is het ook mogelijk om thuis te werken of vakantiedagen op te nemen. Op die manier kan de inhouding van loon worden voorkomen. De werknemer moet zelf het initiatief nemen om
vakantiedagen op te nemen. Je kunt als werkgever het opnemen van vakantiedagen namelijk niet eenzijdig opleggen.
Het is van belang om vooraf je werknemers die gaan reizen naar het buitenland te wijzen op de reisadviezen die door de overheid worden opgelegd. Zo weet je zeker dat de werknemers hiervan op de hoogte zijn en er geen verrassingen zijn voor de werknemers bij terugkomst. Ook is het verstandig om vooraf afspraken te maken over loondoorbetaling of het opnemen van vakantiedagen tijdens de periode van thuisquarantaine met de werknemer.
Mochten er nog onduidelijkheden of vragen zijn, kun je contact opnemen via 043 – 343 2607 of e-mailen naar info@zuiverjuridisch.nl.